söndag 13 september 2015

The BLT - Rökt gris på en macka!

Den första gång som jag åt en BLT var på Hard Rock Café nere på Sveavägen i Stockholm. Det var alltså för trettio år sedan och jag var drygt tjugo år gammal. Kombinationen av rökig bacon, söt tomat, fet majonäs och krispig isbergssallat är fortfarande helt oemotståndlig för mig och i min värld är detta en av de godaste mackor som finns. Som ni alla vet är ju grisen det godaste djuret så denna smörgås är förstås svaret på de flesta drömmar...

Hursomhelst, ingredienserna till en BLT har ju funnits i alla tider så den här mackan har säkert gjorts under mycket lång tid. Första gången som man vet att den nämns i skrift är dock 1903 i kokboken "Good Housekeeping Everyday Cook Book". Riktig spridning fick smörgåsen efter andra världskriget då livsmedel började att bli tillgängliga överallt och man kunde få tag på tomater året runt. I slutet av 1950-talet rullade Hellman's ut en reklamkampanj där man menade att just Hellman's majonäs var den enda riktiga att använda på en BLT. Det är svårt att käfta emot eftersom detta är den godaste majonäs som finns att köpa färdig. Så är det bara och om du tycker något annat så har du fel helt enkelt. Du får försöka leva med det.

Så, fram med grisen. Dags att macka loss.

The OBLT (Olmås Bacon Lettuce & Tomato) Sandwich
För att göra två mackor behöver du:
4 skivor gott bröd (jag använder Grand Blanc från Gateau)
1 paket bacon
1 bifftomat
Några blad isberg
4 msk Hellman's majonäs
2 tsk French's senap
Färskmalen svartpeppar
Salt

Skär fyra skivor av brödet. Skär baconet i två delar. Stek baconet riktigt krispigt och låt det rinna av på hushållspapper. Rosta eller grilla brödet.

Man kan grilla brödet i en bordsgrill om man har en. Jag har en. Jorå serru. Klart att grabben ska ha en bordsgrill.
Låt det kallna och bred (minst) en matsked majonäs på varje skiva. Ringla senap på två av bröden. Skär tomaten i tjocka skivor och bryt loss några blad av sallaten.

Gobröd.
Gogris.
Stek gogrisen.
Låt gogrisen rinna av.
Bygg mackan från botten. En skiva bröd, mängder med bacon, sallad ovanpå och sedan tomat. Salta och peppra.

Bidrag från floran.
De bästa av såser.
Kladda loss på bröna bara.
Lägg på massor av gris.
Sedan grönisar.
Avsluta med bröd. Skär varje macka i två delar och servera med pommes frites och kanske en saltgurka. Jättejättemums.

Grisen gömmer sig under sallaten. Det har den inget för.
Dricka till? Välj ett robust rödvin som är ganska mjukt. En valpolicella (inte otäck ripasso...) passar knasbra.

Ruberpan Valpolicella Superiore 2013, Pieropan, (nr 92472) 169 kr
Doften är stor och kryddig med toner av körsbär, ek, torkad frukt och kanel. Smaken är mjuk och nyanserad med balanserades syror och lång, lite kärv eftersmak. Pieropan gör inte enbart en av de allra bästa soavevinerna, man är också väldigt bra på valpolicella. Särskilt om man ser till priset. Blott 169 kr är ett fynd för den här kvaliteten.

Lyssna på B.L.T. med Trainwreck, B.L.T. med Tralala och B.L.T. med Lee Oskar. Tjtigt kanske men så får det bli idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar