söndag 28 juni 2015

The Elvis has left the building...

Detta är smörgåsen som satte bilringarna på Elvis. Det är ett monster bland mackor och även om den är enkel att göra så förtjänar den ett helt eget inslag. Senast lade jag ut två enkla mackor, PBJ och Fluffernutter, som båda har jordnötssmör på sig. Så är det även med The Elvis. Mackan har fått sitt namn för att den anses ha varit en av stjärnans favoriter. Han var ju fasligt förtjust i kalorier den mannen men, å andra sidan, vem är inte det?

I den amerikanska Södern är man omåttligt förälskad i mättat fett. Det är liksom Europas svar på Skottland, där man upptäckte att det gick utmärkt (?) att svepa en Mars Bar i smet och fritera skiten ur den. I Sydstaterna har man uppfunnit Kentucky Fried Chicken, Corn Dog och Chicken Fried Steak. Även rejält udda saker som Deep Fried Coke (?!?!), Deep Fried Butter (joho då) och Chicken Fried Bacon (jamen varför inte?) kommer härifrån. För den som inte vet det så betyder "chicken fried" samma sak som dubbelpanerad. Tänk wienerschnitzel.

Åtta av USAs tio "fetaste" stater ligger i Södern. Här är över 35% av invånarna kraftigt överviktiga. I en av de södra staterna, Mississippi, föddes Elvis för precis åttio år sedan. Ja, du läste rätt, Elvis skulle ha fyllt åttio år i år. Tyvärr blev han bara drygt hälften så gammal. Nu var det ju inte bara mat han missbrukade så kanske var det inte uteslutande mackans fel att han dog så ung. Smörgåsen hjälpte dock till att göra The King tämligen omfångsrik under hans sista år. Enligt uppgift brukade han trycka i sig sex-sju stycken när han blev lite sugen. Prova gärna The Elvis men nöj dig med en. Man blir ganska mätt...

The Elvis
2 skivor vitt formbröd
3 msk jordnötssmör
1/2 mogen banan
2 msk flytande honung
4 skivor bacon
2 msk rumsvarmt osaltat smör

Tre av de fyra fyllningarna.
Den fjärde kommer från grisens vackra och välsmakande kropp.
Bröd ska det vara också. Annars blir det ju inte mycket till smörgås.

Dela baconskivorna på mitten (neeeej, inte på längden) och stek dem knapriga. Smöra brödskivorna på ENA sidan. Bred sedan jordnötssmör på den andra. Skala bananen och skär den i skivor, Observera att de giftgröna bananer som säljs i de flesta butiker inte kan användas utan att de fått mogna först. Det SKA vara bruna fläckar på skalen. Här vill jag passa på att ifrågasätta omogna bananers blotta ätlighet. De är hårda och smakar som rostfritt stål. Äckligt, äckligt, äckligt.

Steka, steka bacon. 
Knapriga och mumsiga grisskivor.
Jordnötssmör på bröden. 
Banan på det.
Sedan honung.
På med en hög grisbitar.
Smör på utsidan.
Lägg bananskivorna på den ena brödskivans jordnötssmörade sida. Ringla över honungen och avsluta med att lägga på det knapriga baconet. Avsluta med att lägga på den andra brödskivan. Smörsidan utåt. Stek mackan i stek- eller grillpanna på bägge sidorna till den är vackert gyllenbrun. Skär bort kanterna och dela mackan i två trekanter. Servera med potatischips.

Grilla mackan.
Häpp! 
Till detta serveras lämpligen Cherry Coke. Bara så.

Lyssna på Money Honey, Banana och Too Much, alla med The King. Elvis rules OK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar