fredag 11 april 2014

Världens godaste makaronpudding. Världens godaste alltså. Jag lovar.

Makaronpudding tänker du, fy vad äckligt. Men så är det inte. Inte nu längre. Olmås makaronpudding kommer att revolutionera hela makaronpuddingindustrin. Bara så att du vet. Laga den på egen risk, du kan bli beroende. Gör en stor laddning, den går bra att köra i mikron som matlåda också.

Det vackra svenska språket saknar ett riktigt bra uttryck som motsvara engelskans "comfort food". Vad ska vi säga då? "Mysmat"? "Kramismums"? "Tröstföda"? Jag vet inte riktigt men tanken är ju liksom att comfort food ska vara mat som man bara kan goffa i sig och tänka lite på mammas, mormors eller vems mat det nu vara vara som man åt när man var barn och inte brydde sig så mycket. Bara gott, gärna lite kladdigt och sällan särskilt nyttigt. I så fall uppfyller receptet nedan alla krav. Vi kan kalla rätten för:

Makaronmums - en Olmysrätt (herregud så fyndigt)
4 portioner kokta makaroner (Gammaldags makaroner från Kungsörnen)
400 gram falukorv (ta den som har högst kötthalt, allt under 68% bör kastas ut genom fönstret)
3 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade (vi har fortfarande slängt bort den hatade vitlökpressen)
1 paket bacon
2 ägg
1/2 dl standardmjölk
1/2 burk mascarpone
Salt & vitpeppar
4 dl cheddar, grovriven (gärna Kvibille)
Smör att steka i

Koka makaronerna och spola dem i kallt vatten. Skär korven i tärningar och baconet i smala strimlor. Stek bacon på medelvärme tills det är krispigt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Stek korven i baconfettet tills den är rejält brynt. Sänk värmen och låt lök och vitlök gå med en liten stund i pannan.

Mosa mascarponen med en gaffel och slå på mjölk, ägg och hälften av den rivna osten. Blanda ihop det lite slarvigt och blanda med korv, bacon, lök och makaroner i en stor bunke. Salta och peppra och slå alltihop i en smörad ugnsfast form. Häll över resten av osten och baka av i ugn, 200 grader i cirka en halvtimme. När puddingen (inte din tjej) fått fin färg får den stå i rumstemperatur i tio minuter och sätta sig lite. Servera med Heinz Chilisauce. Inga grönsaker få befinna sig i puddingens (fortfarande inte din tjej) omedelbara närhet, helst inte ens i samma rum.

Dricka till? Pja, en kall öl kanske? Inget krångligt bara. Det funkar förvånansvärt bra med en beaujolais, gärna lite kyld, typ en timme i kylen innan den ska drickas. Kanske till exempel:

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages 2012 (nr 5003) 79 kr
Doften är bärig och lite örtig med toner av blåbär och hallon. Smaken är lätt, mycket mjuk och fruktig med någon fruktsötma i eftersmaken. Ett enkelt vin men rätt gott och mer användbart än du kanske tror. Prova det också till stekt, gärna panerad, fisk eller gör en variant på Kir genom att blanda en skvätt hallonlikör i det väl kylda vinet. Tyvärr verkar inte Drottningholm Hallonlikör finnas kvar att köpa. Det är den allra godaste hallonlikören som finns. Eller ja, inte finns numera kanske. Men ta Cartrons Créme de Framboise då? Eller nåt? Inte vet jag? Jag är sur nu för att det inte finns Drottningholm. Fy för att det inte finns Drottningholm.

4 kommentarer:

  1. Det där lät inte dumt. Ska testas.

    SvaraRadera
  2. Har testat nu: http://ohmansmatovin.com/2014/04/12/varldens-godaste-makaronipudding/

    SvaraRadera